Blogs

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en tips.

21.05.2024

Energie opbrengst meer bij warme of koude dagen?

zonnepaneel in sneeuw.jpgZonnepanelen en hun energieopbrengst zijn een boeiend onderwerp, vooral als het gaat om de invloed van temperatuur. Veel mensen denken dat zonnepanelen meer energie opwekken bij warme, zonnige dagen dan bij koud, zonnig weer. Dit lijkt logisch, maar de werkelijkheid is iets complexer.

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit via fotovoltaïsche cellen. De hoeveelheid energie die ze produceren, hangt voornamelijk af van de intensiteit van het zonlicht, niet van de temperatuur. Dus op een heldere, zonnige dag is de energieopbrengst hoog, ongeacht de temperatuur. Echter, als het te warm wordt, kan de efficiëntie van zonnepanelen dalen.

Fotovoltaïsche cellen werken namelijk beter bij lagere temperaturen. Dit komt doordat hoge temperaturen de weerstand in de cellen verhogen, wat de stroomproductie kan verminderen. Een zonnige dag in de winter, met een heldere lucht en koude temperaturen, kan dus soms efficiënter zijn voor zonnepanelen dan een snikhete zomerdag.

Het ideale scenario voor maximale energieopbrengst is een zonnige dag met gematigde temperaturen. Daarom zien we in sommige koele, zonnige klimaten, zoals delen van Duitsland en Nederland, een hoge efficiëntie in zonne-energieproductie. Dus, terwijl volle zon essentieel is voor de beste prestaties, kan een koele, heldere dag zelfs nog beter zijn voor je zonnepanelen dan een hete zomerdag.

Tamara - 08:34:47 @ Zonnepanelen | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments

Om geautomatiseerde spam zoveel mogelijk te beperken, is deze functie beveiligd met een captcha.

Hiervoor moet inhoud van de externe dienstverlener Google worden geladen en moeten cookies worden opgeslagen.


 
 
 
E-mailen
Bellen
Map